Een warm onthaal?

Een groep van 33 tieners en 11 volwassenen uit Oekraïne waren van donderdagavond 14 dec t/m 17 dec te gast in 17 gezinnen in Ureterp en omstreken. Met verwachting keken de gastgezinnen uit naar de aankomst van de (flink vertraagde) bus, en met applaus werden de gasten binnengehaald. De groepsleider sprak bij aankomst haar dank en waardering uit, mede namens de burgemeester: ‘doordat jullie je harten en huizen voor ons open stellen, ontvangen we iets ontzettend waardevols, juist dát wat we nodig hebben in de situatie waarin wij zitten.’ Een warm onthaal en bijzonder weekend voor deze groep, waarin we hoop en liefde mee hebben willen geven door onze gastvrijheid te tonen.

Hoe anders was dat toen de Koning van de aarde kwam: Geen applaudisserende menigten, geen rode loper en zelfs geen ‘welkom, wat fijn dat U er bent’. Sterker nog: geen plaats in het gastenverblijf, dan maar de voederbak gebruiken. Terwijl dit dé Persoon is van wie de wereld het zou moeten hebben, gaat zijn komst haast ongemerkt voorbij. Een paar herders komen op kraamvisite, vertellen het rond, maar het blijft klein, heel klein (Lucas 2:6-20). Wanneer een tijd later magiërs uit het Oosten komen en in Jeruzalem vertellen dat zij in de sterren hebben gezien dat de koning van de Joden geboren is, is de enige die in actie komt Herodes: doden dat kind! Zijn vermoeden dat dit de Messias zou kunnen zijn spreekt hij hardop uit, maar Jeruzalem blijft thuis (Matteüs 2:1-12). Geen warm onthaal met Kerst.

Met Kerst halen we graag warmte en licht in huis. Buiten is het donker, koud, grauw en guur. Binnen vrolijken we daarom graag ons huis op met lichtjes en gezellige kerstversiering. Hoe mooi is het, wanneer wij ook in ons binnenste licht en warmte binnenhalen! Heel mooi toch, wanneer wij het Licht van de wereld welkom heten in ons leven?

Het ware licht dat ieder mens verlicht kwam naar de wereld, naar wat van Hem was, maar wie van Hem waren hebben Hem niet ontvangen. Wie hem wel ontvangen en in Zijn naam geloven, heeft Hij het voorrecht gegeven om kinderen van God te worden (Johannes 1:9-12).

Laten we de warmte en het licht, de vrede van Christus die onze harten mag verlichten en verwarmen welkom heten! Laat er ruimte voor Jezus in de verblijfplaats van ons hart zijn. Laten we de vreugdevolle boodschap van het Kerstevangelie opzoeken en bij ons binnenkomen. Dan gaan we het nieuwe jaar in met Hem die aan
het begin en einde van de tijd staat. Met Hem die groot en machtig is en tegelijkertijd warm betrokken dichtbij. U zijt wellekome, Jezu, lieve Heer!


Arjan Bouman