IN HET LICHT VAN GENADE

Genade. In de Bijbel komen we het volop tegen, elke kerkdienst horen we het woord wel een keer. Doordat we het zo vaak horen, kan het een lege term worden: we ‘horen’ het niet eens meer, gaat langs ons heen. Dat is jammer, want het is juist zo schitterend! Hieronder wat over genade. Tip: Bekijk ook de 3 e inleiding voor de Verbindingsgroepen op Kerkdienstgemist.nl over genade.

Genade is iets prachtigs: een groots geschenk. Wie op pakjesavond een flink pak genade ontvangt zou zich de koning te rijk mogen rekenen! Er wordt me iets kwijtgescholden wat ik nog moest betalen (ook al kon ik dat van m’n leven niet terugbetalen). Daarbovenop krijg ik iets prachtigs wat ik totaal niet verdien! Het lijkt op het verhaal van de jongen uit de krottenwijk: hij vocht mee in de bende straatcriminelen en was verantwoordelijk was voor het compleet afbranden van de villa. Wanneer de politie hem te pakken heeft en hij de eigenaar van de villa onder ogen komt, krijgt hij geen gruwelijke afranseling, gevangenisstraf of levenslange zware slavenarbeid. Nee, hij krijgt een gigantisch royale maaltijd aangeboden, aan tafel met de eigenaar. Die vertelt hem dat hij erg op hem gesteld is en niet alleen de complete schuld kwijtscheld, maar hem adopteert als zijn kind en alle privileges krijgt van zijn eigen kinderen. Deze eigenaar blijkt geen vieze, perverse man te zijn, maar extreem en ongekend liefdevol. Dit verandert zijn leven compleet – dit had hij niet kunnen denken of dromen!

Zo zou je de genade die de christen ontvangt kunnen verhalen. Nu is mijn vraag: wat is er voor nodig om die genade te krijgen? Krijgt iedereen die zomaar, soms, zelfs zonder dat je het weet? Is er geen actie van onze kant nodig, omdat het anders geen genade meer is? Maar zijn er in de Bijbel niet volop Bijbelteksten, waaronder ook veel uitspraken van Jezus, die er op wijzen dat je genade niet zomaar ontvangt?

Genade ontvangen we door geloof. De spreker op de 16+voor jongeren avond wees erop, dat geloof in Jezus nodig is en dat het belangrijk is dat je God als je vader gaat zien. In het boek ‘Leven na de genadeklap’ van Arie de Rover lees ik zojuist: “De voorwaarde om van genade te kunnen leven (let op: er is geen voorwaarde voor genade, wel om ervan te leven) is het doormaken van een geestelijke geboorte, een identiteitsverandering.” Dit vond ik wel een mooie gedachte, misschien iets om even te laten bezinken: “Genade is de meest extreme vorm van liefde, en liefde kun je alleen ontvangen in een relatie”. Dus als je door geloof in Jezus in relatie met God leeft, mag je van genade leven. Arie de Rover schrijft ook dat te veel kerken vol zitten met mensen die continu proberen te leven van genade, zonder geestelijke verandering. Ze willen hun leven niet overgeven aan Jezus, hun leven om zichzelf laten draaien, terwijl het er aan de buitenkant vroom uit ziet. Hopelijk gaat dat niet over de Ontmoetingskerk? Ik hoop dat we allemaal die genade mogen kennen en ervan mogen leven!

Arjan Bouman