
Deze 40 dagentijd gaan we helemaal ‘los’ in onze kerk! In deze tijd naar Pasen hebben we extra aandacht voor het lijden en sterven van Jezus en ook voor wat Jezus’ opstanding voor ons betekent. Welke inspirerende activiteiten er gaan komen? Die vind je in dit Kerknieuws. Alvast een tipje van de sluier: Het idee is niet dat we massaal klassiek gaan ‘vasten’, hoewel dat idee misschien zo gek nog niet is.
Vasten. Zowat alle woordenboeken geven als betekenis van vasten: gedurende een bepaalde periode met opzet weinig of niets eten of drinken. Bij moslims tijdens de ramadan betekent dit tussen zonsopkomst en zonsondergang niet eten, drinken, roken, geen seksuele omgang en o.a. ook geen of minder sieraden.
Toen ik ‘vasten’ op Google intikte, kreeg ik als eerste, helemaal bovenaan, een pagina van de Hartstichting. Dat was niet het eerste waar ik aan dacht bij vasten. Het lijkt erop alsof mijn eerste vraag niet moet zijn: ‘vraagt God van me om te vasten?’ Maar: ‘Is vasten goed voor mijn gezondheid?’
Ik kan het niet laten om de pagina aan te klikken, want de titel ‘Afwisselend vasten: is dat goed voor je hart?’, is té interessant. Ik lees als conclusie: ‘Afwisselend vasten kan voordelen voor de gezondheid opleveren. Het kan helpen om af te vallen en het verbetert mogelijk de bloeddruk en het cholesterol. Meer onderzoek is nodig naar de effecten op de lange termijn.’ Bij Voedingsgeneeskunde.nl lees ik als conclusie naar vasten: ‘Wetenschappelijk gezien is er veelbelovend onderzoeksmateriaal beschikbaar dat laat zien dat vasten potentie heeft.’ Maar om tips aan heel Nederland te geven is de wetenschappelijke onderbouwing onvoldoende, lees ik. Tegelijk blijkt het voor verschillende personen niet verstandig om te vasten (bijv. bij aanleg voor eetstoornissen, zwangerschap, geven van borstvoeding).
Maar waaróm zou je vasten? Om jezelf heel bewust op God te richten. Tegenwoordig zullen daarom heel wat christenen vasten breder opvatten. Het kan ook betekenen: een bepaalde periode een aantal dingen niet of minder doen en bij voorkeur deze vrijgekomen tijd/ geld besteden aan God(s doelen). Een tijdje minder op beeldscherm kijken, wat minder snoepen, geld opzij leggen voor goede doelen, meer tijd investeren in gebed en Bijbellezen, goed doen voor de naaste, etc.
Eigenlijk is dé grote ‘ham’vraag (hoewel vlees niet mag tijdens het klassieke vasten!): hoe kan ik ervoor zorgen dat ik mij deze periode meer kan focussen op God en Zijn Koninkrijk? Daar zouden de vieringen en activiteiten in deze 40 dagentijd een hele goede hulp bij kunnen zijn! Hoewel er vanuit een Bijbelse kijk (en dus niet alleen vanuit gezondheid) heel wat te zeggen is voor het meer ‘klassieke’ vasten, kunnen de aangeboden activiteiten en vieringen een mooie stimulans en inspiratie zijn voor méér van Gods licht in je leven!
Vanaf 5 maart, ‘aswoensdag’, de dag waarop de lijdenstijd begint; de carnavallers het askruisje dienen te halen en vanaf dat moment gaan vasten, gaan we los!
Arjan Bouman.