Oase

We hebben allemaal momenten nodig om op te laden, bij te komen. Op te frissen, herpakken.
De grote profeet Elia, had ook zo’n moment dat hij op was. Elia zit er helemaal doorheen, hij ziet het niet meer zitten. Na het bijzondere vuur uit de hemel op de Karmel, is hij toch opgebrand. Hij is bang dat hij gedood wordt, en voelt er zicht helemaal alleen voor staan (1 Koningen 19:1-10).

Hoe staat het er met jou voor? Heb je volop energie, sta je krachtig in je (geloofs)leven, of snak je naar een oplaadpunt?
Angsten, drukte, eenzaamheid, we zouden het zomaar kunnen herkennen. De geestelijke gezondheid van tieners is nu bepaald niet best, burn-out bij volwassenen eenzaamheid in alle leeftijdsgroepen..

Twee toonaangevende Amerikaanse onderzoekers stellen dat het verband tussen achteruitgang van de geestelijke gezondheid van tieners en smartphonegebruik – vooral social media – onmogelijk meer te negeren is.
Als je een tiener bent, herken je dit dan? Maar is dat alleen bij tieners? Wanneer je geen tiener bent, hoe vaak kijk jij (en ik) op een scherm? En wat kijken we dan?
Gaan onze relaties niet achteruit doordat onze tijd opgeslorpt wordt door ‘iets minder zinvolle’ schermtijd? Lijdt onze relatie met God daar ook niet onder?

Elia vlucht. Voor koningin Isebel die hem wil doden, of zoekt hij ook méér? Eerst riep hij God aan en Hij antwoordde met bijzonder vuur uit de hemel. Nu vlucht Elia weg. Elia valt onder een struik in slaap. Maar God zoekt hem op, hij wordt aangeraakt door een engel. Brood en water geven hem nieuwe kracht om naar de berg Horeb te gaan. De berg Horeb, (waarschijnlijk een andere naam voor de berg Sinaï), de heilige berg waar God een verbond sloot met Zijn volk. Elia zoekt God bij deze heilige plek. Elia ontmoet God, wordt bemoedigd, krijgt nieuwe instructies, vindt een medewerker. Dit was als een oase in de woestijn, dit had Elia nodig!

Wat is jouw oase, waar is jouw ‘Horeb’? Waar fris jij geestelijk van op? Wat heb jij nodig om jouw relatie met God te laten groeien en bloeien? Wat houdt jou geestelijk op de been?

Verschillende mensen laten zich bemoedigen door Wilma Veen. Zoek op ‘Wilma Veen ik wonder jou’. Ik weet van verschillende mensen die hierdoor elke week bemoedigd worden. Voor vrouwen is een hele mooie: zijlacht.nl


Denk ook aan de Bijbel app van YouVersion, met dagelijkse teksten en Bijbel-leesplannen rondom thema’s. Die kun je ook samen met partner / vrienden doen en aantekeningen maken en van elkaar lezen. De ‘eerst dit’ Bijbelpodcast van de EO heeft ook velen al geïnspireerd. Maar ook het oude vertrouwde ‘gewoon een stukje Bijbellezen’, wat op elk moment van de dag kan. Wist je dat je op Youtube, Spotify en Bijbelsites luisterBijbels hebt? Onderweg hele stukken uit de Bijbel luisteren, dat zou zomaar jouw ‘Horeb’ kunnen zijn.
Deze lijst kan nog zeker verder aangevuld worden. Deel eens met een ander wat jou inspireert en oplaadt!

Voor kinderen kan Superbook wel eens een mooie manier zijn om spelenderwijs met geloof bezig te zijn! Al gamend ben je bezig met Bijbelverhalen en geloofsvragen! https://uk-en.superbook.cbn.com/ (deze is in het Engels, deze is er nog niet in het Nederlands..)

De Bibleapp for Kids van YouVersion blijft voor de jongere kinderen ook echt een aanrader!

Laten we de zomerperiode tot rust komen bij de ‘Horeb’, ont-moeten, God ontmoeten. “Alles kan wachten, Heer. Ik zoek Uw aangezicht” een rake tekst uit het lied Opwekking 865.

Soms is het goed om bewust dingen te laten liggen en tijd vrij te maken om God te zoeken.
En elkaar op te blijven zoeken in Jezus’ Naam, omdat God dan op een bijzondere manier aanwezig is!

Arjan Bouman