SINGLE. GOED?

De afgelopen drie maanden zijn twee vrienden en een bekende van mij getrouwd. Alle drie ouder dan veertig jaar. Ze hebben wel eens (kort of wat langer) verkering gehad, maar zijn voor het grootste deel van hun leven vrijgezel geweest. Single. Ikzelf ben nu getrouwd, maar ben tot mijn 26e vrijgezel geweest. Tegenwoordig zien we veel meer dan vroeger dat mensen langer single zijn. Is dat goed of fout? Wat heeft de Bijbel er over te zeggen?

De gedachte kan leven dat je pas ‘af’, compleet en goed (bezig) bent wanneer je getrouwd bent en kinderen hebt. Zo hoort dat. Pas dán is het goed. Single zijn is niet goed, zo kan de gedachte zijn, want: ‘Het is niet goed dat de mens (Adam) alleen is, Ik zal een helper voor hem maken die bij hem past’ (Genesis 2:18b). ‘Daarom maakt een man zich los van zijn vader en moeder en hecht hij zich aan zijn vrouw’ (Genesis 2:24). Met daarbij de opdracht: ‘wees vruchtbaar en wordt talrijk’. En zo zijn er nog een aantal teksten die pleiten voor trouwen. Ja, het is mooi, goed en Bijbels om te trouwen en het mag een zegen zijn wanneer er kinderen ontvangen mogen worden. Maar is Single zijn dan niet goed? Of tweederangs? Je kan al snel het gevoel hebben dat er wat met je mis is. Dat je minder waardevol bent, minder goed bent, niemand jou wil hebben – en dat zal dan wel een reden hebben. Voor je het weet gaan zulke negatieve gedachten zich meester van je maken.

In 1 Korintiërs 7 schrijft Paulus juist dat hij het toejuicht wanneer iemand vrijgezel blijft. Want het leven van een christen moet toegewijd zijn aan God. Wanneer je single bent, kun je volop jouw aandacht hebben voor de zaken van God. Maar ik (Arjan) ben getrouwd en heb kinderen. Mijn aandacht is daardoor verdeeld: ik moet er ook zijn voor mijn vrouw en kinderen en dat zijn aardse zaken (1 Korintiërs 7:32-34). Het is niet verkeerd om te trouwen, geen zonde. Maar Paulus lijkt het beter wanneer iemand, zoals Paulus zelf (!), single blijft en zijn leven voor de volle 100% in Gods koninkrijk in kan zetten. Maar verlang je er sterk naar te trouwen, dan is dat niet verkeerd.

Getrouwd of alleengaand? De één is niet waardevoller dan de ander. Maar misschien is de alleenstaande die haar of zijn leven toewijdt aan God nog wel beter bezig dan diegene die getrouwd is. Maar niet iedereen heeft die gave om als ongetrouwde in seksueel opzicht het goede te doen (1 Korintiërs 7:7, 38).

Hoe mogen we naar een vrijgezel kijken en hoe mag iemand die single is naar zichzelf kijken? Even waardevol, even goed als iemand die getrouwd is. Sterker nog: een vrijgezel heeft een voordeel. Die is hoeft zich niet bezig te houden met vrouw en kinderen, die kan volop met God en geloof bezig zijn (1 Korintiërs 7:29-35, 39-40). Dus volgens Paulus is zó single zijn, zelfs beter!

Arjan Bouman